Fra smedje til softwareteknologi

Historien om Fasterholt Maskinfabrik

Fasterholt Maskinfabrik blev grundlagt i 1958 af Agner Thisgaard og Johannes Laursen. Virksomheden hed dengang Fasterholt Smedie. I 1975 begyndte vi primært at producere vandingsmaskiner, og året efter ændrede vi navn til Fasterholt Maskinfabrik A/S.

På det tidspunkt var der tørke i Danmark. Så kartoffelbønderne var pressede, for ingen vand, ingen kartofler. Det var derfor kartoffelbranchens massive efterspørgsel efter vandingsmaskiner, der satte eventyret i gang.

Plus 10.000 vandingsmaskiner

Allerede den første type vandingsmaskine, vi producerede i 1975, blev en bragende succes. Det var en såkaldt selvkørende vandingsmaskine, som passede ind mellem kartoffelrækkerne. Siden 1987, hvor vi overtog Pomas Vandingsmaskiner, har vores produktportefølje ligeledes indeholdt indtræksmaskiner. Efter at have produceret 650 Pomas-maskiner, blev disse udfaset, og vi overtog siden produktionen fra Bording Vandingsmaskiner i 2003, som også bestod af indtræksmaskiner.

Opkøbet af Bording Vandingsmaskiner betød, at Fasterholt Maskinfabrik blev Skandinaviens førende producent af vandingsmaskiner. Dette blev cementeret i efteråret 2022, hvor vi rundede maskine nummer 10.000 af de selvkørende maskiner, som alle er efterkommere af den første fra 1975.

Vores direktør Rikke ved en FM4550

Tredje generation ved roret

I 2003 solgte Agner Thisgaard Fasterholt Maskinfabrik til sine tre børn. Agners svigersøn, Peter Flø, fortsatte som administrerende direktør. At Agner senere modtog Det Kongelige Landhusholdningsselskabs sølvmedalje for dansk landbrugs fremme, vidner om, hvor vigtig en opfindelse han gjorde mange år tidligere. Peter Flø overlod siden direktørposten til sin datter, Rikke Kjær Aslak, i august 2021, hvormed den familiedrevne virksomhed fik tredje generation ved roret.

Kvalitet forpligter, og derfor udvikler vi systemer til intelligent vanding. Målet er at sikre, at der kun vandes med nøjagtig den mængde vand, marken har behov for på det givne tidspunkt. Det vil sige, at vandmængden tilpasses parametre såsom den enkelte marks jordtype, topografi og afgrøde.

Værdifulde forbedringer

Ud over at spare på vandet, en af vores vigtigste naturressourcer overhovedet, er vores systemer også med til at spare brændstof og mandetimer. Det skyldes, at meget af det, der før skulle håndteres i marken, nu kan klares fra traktoren eller hjemme fra gården. En forbedring, der desuden sikrer et bedre, ergonomisk arbejdsmiljø for landmanden, idet ind- og udstigning af traktoren er ekstremt slidsomt for kroppen.